Kaderlid van FNV Flex Janusz Cwikla

In Person betaalt uitzendkrachten na

Een prachtige vakbondsoverwinning: de schikking tussen FNV Flex en In Person waarin het uitzendbureau belooft met terugwerkende kracht 400 uitzendkrachten bij PostNL gelijk loon te betalen.

Het heeft jaren geduurd en zowel het uitzendbureau als de opdrachtgever moesten voor de rechter gedaagd worden. Maar uiteindelijk is In Person dan toch overstag gegaan. De uitzender erkent nu dat met het inzetten van werknemers op de pakketsorteercentra van PostNL via contracting wel degelijk inlenersloon op basis van de PostNL-cao betaald dient te worden. Nu viel dit laatste ook lastig te ontkennen, want de Inspectie SZW had dit eerder ook al vastgesteld. In Person had er nog voor kunnen kiezen de kwestie voor de rechter te brengen om de zaak te rekken, maar heeft voor de sportievere weg gekozen door een schikking met de FNV te treffen.

In de schikking is vastgelegd

dat de uitzendkrachten recht hadden en hebben op de zelfde arbeidsvoorwaarden als de vaste krachten. De uitzend-cao gaat immers uit van gelijk loon voor gelijk werk. In Person betaalt de betreffende medewerkers daarom nu sinds1 juli inlenersloon en alle 120 FNV-leden krijgen volledige nabetaling voor hun gemiste loon. Dit laatst geldt óók voor de leden die via In Person in het verleden bij Post NL gewerkt hebben. Met de niet-FNV-leden treft In Person een individuele regeling, zo is afgesproken.

Ons geld

‘Heel fijn’, zo beoordeelt In Person-medewerker Janusz Cwikla de uitkomst. Hij heeft als kaderlid van FNV Flex actief aan de strijd deelgenomen. ‘Het was een drie jaar durende strijd met veel discussies en acties, maar dat is het absoluut waard geweest. Het draait tenslotte om geld waar wij recht op hebben. Het is óns geld.’

Het kaderlid werkt sinds 2012 via In Person bij het pakketsorteercentrum van PostNL in Waddinxveen. In totaal gaat het om een kleine 400 uitzendkrachten verdeeld over vier sorteercentra. De andere drie zijn te vinden in Amersfoort, Goes en Dordrecht.

Cwikla heeft zijn nabetaling nog niet ontvangen en hij heeft nog geen idee om hoeveel geld het gaat. Maar omdat het een nabetaling over een lange periode betreft, kan het bedrag nog aardig oplopen. Wat hij er mee gaat doen, weet hij ook nog niet. ‘Een cadeau voor mijn familie. Vakantie. Een bijdrage in de aankoop van een huis… we zien nog wel. Maar je begrijpt dat het geld heel erg welkom is.

Meer mis

Het was overigens een ander FNV-kaderlid dat het misbruik van de contracting-constructie door PostNL bij de bond aankaartte. Dat was drie jaar geleden. Die stap kostte hem wel zijn baan bij het sorteercentrum in Amersfoort.

‘Ze werden er niet vrolijk van dat ik de bond er bij had gehaald’, vertelt Brian Traast. ‘Maar de situatie was té verschrikkelijk om zomaar aan voorbij te gaan. Niet alleen werden we fors onderbetaald, ook de situatie op de werkplek zelf was niet best. In de zomer bloedheet en in de winter steenkoud. En er was ook geen ondernemingsraad die dit had kunnen aankaarten. Toen ik die wilde opzetten, werd ik tegengewerkt. Zo was er meer mis.’

Dat Traast nu met terugwerkende kracht gelijk heeft gekregen, verrast hem niet. ‘Maar er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen’, zegt hij. ‘Nu kunnen we concluderen dat dit laatste dus zo’n drie jaar heeft geduurd.’

Een pleister op de wonde van zijn baanverlies is dat ook hij het verschil krijgt nabetaald tussen wat hij verdiende en waar hij recht op had. Net als Cwikla weet hij nog niet om hoeveel geld het gaat. ‘Spannend hoor. Ik denk namelijk dat het bedrag nog best kan oplopen, omdat het verschil in uurloon tussen wat we kregen en wat we hadden moeten krijgen zo’n 1,20 euro per uur bedraagt. En ik heb er anderhalf jaar gewerkt, soms zelfs meer dan veertig uur per week.’

FNV-kaderlid Brian Traast

Goed voorbeeld

FNV-bestuurder Mariette van der Neut prijst In Person voor het goede voorbeeld dat het uitzendbureau met de schikking geeft. ‘We zijn hier ontzettend blij mee’, zegt ze. ‘We hopen dat ook de andere uitzendbureaus bij PostNL tot inkeer komen en stoppen met onderbetalen. Tempo Team, Young Capital en Otto Workforce zijn de volgende op ons lijstje’, besluit Van der Neut (zie ook pagina 2).