Zomernieuws

Het was weer heerlijk, de vakantieperiode die we onlangs hebben afgesloten. Althans, de meesten van ons. Een enkele gelukkige geniet op dit moment nog van de welverdiende vrije tijd. Voor wie bang is in de altijd rustige zomerperiode nieuws te hebben gemist: inderdaad. Ondanks dat hoofden van de meeste mensen vol zaten met zon-zand-zee-gedachten, vielen er binnen de sector zakelijke dienstverlening toch de nodige ontwikkelingen te melden.

Zo hebben de leden werkzaam in de industriƫle reiniging (cao-ORISMA) het uiterst magere bod van de werkgevers afgewezen. De bond heeft de verhitte gemoederen daarop voorlopig maar even over de zomer heen getild. Ook de leden werkzaam bij de Centrale Expertisedienst (CED) zijn niet akkoord gegaan met het door het management uitgebrachte eindbod. Gelukkig hebben veel medewerkers massaal gereageerd op de oproep van de OR om hun visie op het eindbod op papier te zetten. Daarmee hebben we druk kunnen uitoefenen op de werkgever. Er ligt nu een beter bod.

In de reissector ageren reisleiders tegen de payrollconstructie waarin zij door de werkgevers gedwongen worden. Zij ontvangen voor keihard werken een inkomen dat omgerekend uitkomt Ć³nder het minimumloon. Dat deugt niet en we willen als bond dan ook niets liever dan hier een eind aan maken. Bovendien krijgen we veel meldingen binnen van fusies en reorganisaties. Het bijgevoegde verzoek is een sociaal plan af te spreken voor de werknemers die hier de dupe van dreigen te worden.

Er gebeurt dus veel binnen de zakelijke dienstverlening. Ook in zomers met warmterecords en hittegolven. Het is weer voorbij die mooie zomer, zong Gerard Cox in 1973. Anno 2018 moet ik constateren dat de ontwikkelingen wel gewoon doorgaan. Maar daarvoor zitten wij hier, namelijk om daar iets mee te doen.


Marlies Possel,

bestuurder FNV Zakelijke Dienstverlening

Friendly visitor while diving