ICT Meet Ups krijgen vervolg

De ICT Meet Ups die de FNV dit najaar heeft gehouden in diverse steden zijn zo goed bevallen, dat ze in 2019 een vervolg krijgen. Vakbondsbestuurder Ger Klinkenberg hoopt op groepsvorming.

Ontmoet elkaar én de bond. Dat is in grote lijnen de gedachte achter de ICT Meet Ups, een initiatief van Professionals FNV in samenwerking met FNV ICT. In de maanden september en oktober vonden de eerste bijeenkomsten plaats in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Weert.

De bijeenkomsten zijn bedoeld voor IT’ers die zichzelf in hun werk maar ook privé verder willen ontwikkelen. De bond is tevreden over de opkomst. Per keer bezochten tussen de tien en vijftien mensen de bijeenkomst. De bezoekers konden netwerken en deelnemen aan workshops die hen ondersteunen op de werkvloer.

Bij elkaar brengen

‘Het idee was IT’ers uit verschillende bedrijven en disciplines bij elkaar te brengen’, vertelt initiatiefnemer Ger Klinkenberg van FNV ICT. ‘Daar zijn we in geslaagd. We zagen zelfs na één keer al heel voorzichtig iets van groepsvorming ontstaan. Dat is precies wat we willen. Dat mensen elkaar weten te vinden en met elkaar overleggen over de zaken die ze op het werk tegen komen en wat er zou moeten gebeuren om tot veranderingen en verbeteringen te komen.’

Natuurlijk wordt er ook gekeken naar de betekenis die de vakbond voor IT’ers kan hebben, vervolgt Klinkenberg. ‘Daarom willen ook wij graag met hen in contact komen. Dat is voor ons een wat lastige opgave, omdat IT’ers overal zitten. Bij de IT-bedrijven zelf uiteraard, maar ook bij banken, verzekeraars, overheidsinstellingen en ga zo maar door. Daarom willen we ons straks ook op deze sectoren en branches gaan richten, naast de traditionele IT-bedrijven zoals Atos, Capgemini en Raet.’

Ger Klinkenberg van FNV ICT.

Workshops

Klinkenberg spreekt over ‘straks’, want dat de ICT Meet Ups doorgaan staat vast. ‘De evaluatie is afgerond en de eerste data voor het komende jaar zijn geprikt. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht willen we zeker twee of drie keer een dergelijke avond houden en in enkele steden daarnaast minimaal één keer.’

Ook bij de komende bijeenkomsten zullen weer workshops worden aangeboden onder leiding van medewerkers van Professionals FNV. Er kon al gekozen worden uit:

  • Onderhandelen: Ontdek de voordelen van goed onderhandelen over bijvoorbeeld je salaris(verhoging), vakantiedagen of budget voor opleidingen.
  • Elevatorpitch: Ontdek wat jou uniek maakt en hoe je jezelf kort en krachtig presenteert.
  • Balans privé-werk: Bekijk hoe verschillende levensgebieden elkaar beïnvloeden en waar jouw balans ligt.
  • Koerskaart: Onze Koerskaart neemt je mee op het pad van jouw loopbaan en zet alle bijbehorende onderwerpen op de kaart.

Hiernaast wil de bond van de mensen die de eerdere bijeenkomsten hebben bezocht graag nieuwe onderwerpen horen voor de komende ICT-meet-ups. Die zullen dan worden toegevoegd aan de lijst. Per bijeenkomst kunnen de deelnemers dan kiezen uit twee workshops. Daarnaast kunnen zij los hiervan kiezen voor een loopbaangesprek waarin ze bij een ervaren loopbaancoach terecht kunnen voor advies, doorverwijzing of om te ‘sparren’.

FNV ICT komt naar je toe

‘IT’ers moeten niet verbaasd opkijken als zij een dezer dagen worden gebeld door een vakbondsbestuurder’, waarschuwt Ger Klinkenberg van FNV ICT. ‘Ik ben van plan om wekelijks een aantal van mijn FNV-leden te gaan bellen. Ik wil graag persoonlijk van ze horen waar ze in hun werk tegenaan lopen en wat we daar samen aan kunnen doen.’

Klinkenbergs achterban zit verspreid over een groot aantal bedrijven overal in het land, en daarom heeft het weinig zin om met een koffiekarretje langs te komen en mensen uit te nodigen voor een gesprek. ‘Ik zal ze gericht moeten benaderen’, zegt hij. ‘Ik ben er van overtuigd dat we door contact te hebben meer voor elkaar kunnen betekenen. Omdat IT’ers zo verspreid zitten, zijn ze lastig te organiseren. Dat hoeft ook niet, want ze zijn behoorlijk zelfredzaam. Maar door met elkaar te overleggen, netwerken te bouwen en door als FNV ondersteunende activiteiten aan te bieden, kunnen we samen nóg meer bereiken.’

Waar en wanneer?

Dit zijn de data en plaatsen voor de komende ICT Meet Ups in 2019. Alle bijeenkomsten starten om 17.30 uur met een lichte maaltijd en zijn rond 21.15 uur afgelopen. De avonden staan open voor leden en niet-leden van de FNV, dus collega’s kunnen gerust meekomen.

  • Maandagavond 21 januari, FNV Regiokantoor Amsterdam (Derkinderenstraat 2)
  • Donderdagavond 14 februari, FNV Hoofdkantoor Utrecht (Hertogswetering 159)
  • Donderdagavond 14 maart, FNV Regiokantoor Rotterdam (Pegasusweg 200)

In januari volgen de data voor de bijeenkomsten daarna.


Meer weten? Kijk op de website van Professionals FNV: www.fnvprofessionals.nl (kijk onder sectoren). Daar kan je ook terecht voor een schat aan informatie over zaken die jou persoonlijk raken: solliciteren, doorgroeien op de werkvloer, salaris, werk & leven, loopbaanontwikkeling en nog veel meer.