Ups and downs

Elders in dit nummer: de FNV organiseert speciale ICT Meet Ups bedoeld voor IT’ers die zichzelf in hun werk maar ook privé verder willen ontwikkelen. Dit initiatief van FNV Professionals is wat mij betreft een goed voorbeeld van “het nieuwe vakbondswerk”. Geen keiharde belangenbehartiging, maar mensen uit een bepaalde beroepsgroep uit verschillende bedrijven bijeen brengen om met elkaar te sparren en gezamenlijk tot verbeteringen te komen.

Waarom meld ik dit hier? Nou, ik was eigenlijk vooral getriggerd door het woord ups in de ICT Meet Ups. Want vakbondswerk gaat nu eenmaal altijd gepaard met ups-and-downs.

De artikelen over de sector Zakelijke Dienstverlening verderop in dit blad hier daar goede voorbeelden van. Want yes, we hebben eindelijke en cao kunnen afsluiten in de Industriële Reiniging. En oké, we lijken de goede kant op te gaan wat betreft de cao Reisbranche. Maar jakkie bah, wat hebben we toch vervelende ervaringen bij CED-SOS en in de Tandtechniek.

Niemand zal mij horen klagen hoor, want dergelijke ups-and-downs horen nu eenmaal bij het vak. Maar soms is het ook wel eens fijn als alles gewoon voorspoedig verloopt. Is dit laatste niet het geval, dan moeten we er voor waken niet in chagrijn te vervallen, maar eensgezind de handen ineen te slaan en vol goede moed de ingeslagen weg verder te vervolgen. Samen! In dat opzicht verschilt “het oude vakbondswerk” nou ook weer niet zoveel van “het nieuwe vakbondswerk.”

Marlies Possel,

bestuurder FNV Zakelijke Dienstverlening