Kan de sector het zelf?

Minister Hoekstra van Financiën wil nieuwe maatregelen rond de topbeloningen in de financiële sector. Hij startte een consultatieronde over een drietal maatregelen: uitbreiding van “claw back-maatregelen”, oftewel het terughalen van uitgekeerde bonussen; het aanhouden van aandelen die als beloning zijn verstrekt; inbedding en transparantie over de beloningsverhoudingen.

Het Ministerie organiseerde een rondetafelgesprek met een groot aantal partijen waarin de drie onderwerpen werden besproken. Daarnaast kwamen verschillende andere ideeën aan de orde, waaronder de door FNV Finance zo gewaardeerde factor 20: de top verdient niet meer dan 20 keer het salaris van de laagstbetaalde.

Uiteindelijk ging de hele discussie niet zozeer over de maatregelen – iedereen vond dat er iets moet gebeuren – maar over de vraag waar de verantwoordelijkheid ligt. De Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars stellen zich op het standpunt dat zelfregulering op zijn plaats is en dat er geen behoefte is aan wetgeving dan wel een rol voor de toezichthouders. Andere organisaties, waaronder FNV Finance, betwijfelen dat en zien een repeterend patroon met telkens nieuwe ophef over zaken in de financiële dienstverlening, niet alleen over de topbeloning. Om koers te houden heeft de sector een buitenboordmotor nodig, zo bracht FNV Finance naar voren.

Opvallend was dat de consultatieronde werd gestart vanwege de ophef in maart van dit jaar rond de beloning van topman Hamers van ING. Het rondetafelgesprek vond plaats nadat NIBC, a.s.r. NN en Van Lanschot ook forse verhogingen hadden doorgevoerd. En ING had in de tussentijd een schikking van 775 miljoen getroffen vanwege onvoldoende controle op witwassen.

Kan de sector het zelf? Hoekstra is aan zet.

Gerard van Hees,

bestuurder FNV Finance