Eigenlijk schandalig

Dit FNV Diensten Magazine zit bomvol goed nieuws voor flexkrachten. En een heel klein beetje minder goed nieuws voor flexkrachten uit de omroepwereld. Maar laten we het positief houden. Zoals bij de Mars voor Zekerheid. Die werd onder meer gehouden om de FNV-eis kracht bij te zetten dat de komende vier jaar 1 miljoen structurele banen waarvoor flexkrachten met onzekere contracten worden ingezet, worden omgezet naar vaste banen.

Karin Heijnsdijk

Ook hebben we een juridisch succes behaald. In onze rechtszaak rond de vrachtafhandeling op Schiphol heeft de rechter bevestigd dat uitzendkrachten ook bij doorleenconstructies hetzelfde loon horen te krijgen als de vaste krachten. Deze uitspraak zal ons helpen bij de aanpak van schijnconstructies bij andere bedrijven.

Meer goed nieuws: in het nieuwe FNV-beleid staat nu dat in alle cao’s voortaan minimaal één onderwerp moet worden opgenomen waarover flexwerkers afspraken willen hebben. FNV Bouw loopt voorop en heeft in de Bouw-cao afspraken gemaakt specifiek ten gunste van uitzendkrachten. Maar hier toch ook een kleine domper: de uitzendwerkgevers – de koepelorganisaties ABU en NBBU – liggen dwars bij de algemeen verbindend verklaring van deze cao. Waarom juist zij?

In de uitzendwereld draait het om omzet maken en geld verdienen. Daarom worden de hierboven genoemde schijnconstructies nota bene door uitzendbureaus zélf in leven gehouden. Zelfs door prominente ABU- en NBBU-leden. Dat zijn dezelfde partijen die aan de cao-tafel meehuilen over de onderbetaling van uitzendkrachten. Het is daarom eigenlijk schandalig dat we de rechter nodig hebben om flexkrachten wél te geven waar ze recht op hebben. En dat is slecht nieuws.

Karin Heynsdijk,

bestuurder FNV Flex

Friendly visitor while diving