Voorloper

Ik beschouw de IT-sector als een voorloper op de rest van de BV Nederland. Veel wat nu in de IT gebeurt of is gebeurd zal straks ook de rest van “de BV” raken. Denk aan de snelheid van implementatie van wat ik voor het gemak 21e eeuwse vaardigheden noem. Dat zijn vaardigen die werknemers nodig hebben om te kunnen meebewegen met de snelle technologische ontwikkelingen. Denk aan het hebben van mediawijsheid, of sociale media-vaardigheden.

Maar ook sociale vaardigheden om goed te kunnen overleggen, in scrumsessies bijvoorbeeld.

De ontwikkelingen (kunnen) bijhouden is belangrijk. Werkgevers moeten hun medewerkers hierin stimuleren, óók in hun eigen belang. De tijd dat ze vers talent zo uit de schoolbanken konden plukken, is voorbij. Daarvoor zijn er te veel kapers op de kust. Dus moet er ook geïnvesteerd worden in het zittend personeel. Zeg maar duurzame inzetbaarheid uit nood geboren.

Wat natuurlijk ook nog altijd werkt is gewoon goed werkgeverschap. Ook dat boeit en bindt medewerkers. Daarbij hoort eveneens een goed salaris. Tekenend in dit geval is de bereidheid van de werkgevers in de informatie-, communicatie en kantoortechnologiebranche (ICK), zeg maar de hardware-sectie van de kantoorautomatiseringsbedrijven. Deze sector staat zwaar onder druk, maar toch zijn de werkgevers bereid een cao af te sluiten met 2,35 procent meer salaris, plus 0,4 procent voor de verhoging van de doelenuitkering en een budget van 300 euro per persoon voor duurzame inzetbaarheid. Toegegeven, geen vetpot, maar het zegt wel wat. Want anders houden ze hier geen mens meer over.

Meer weten? Lees dit FNV ICT Magazine. Dan kom je zowel de 21e eeuwse vaardigheden als de ICK-cao tegen, en meer. Veel leesplezier!

Ger Klinkenberg,

bestuurder FNV ICT