Wees voorbereid

Denk bij robotisering aan een zandloper, zegt FNV-medezeggenschapsadviseur Niko Manshanden verderop in dit e-magazine. Breed van boven, smal in het midden en breed van onderen. De hogere functies blijven bestaan. Daar zijn zoveel specifieke kennis en vaardigheden voor nodig, dat kunnen robots niet overnemen.

Aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn veel niet routinematige werkzaamheden, die moeilijk kunnen worden geautomatiseerd. Die blijven dus ook. Maar in het middensegment verdwijnen de komende jaren veel banen. Dat geldt voor alle sectoren.

De jaarlijkse dag voor leden en kaderleden van FNV Diensten (FNV Finance, FNV Zakelijke Dienstverlening, FNV ICT en FNV Flex) op 18 oktober aanstaande staat in het teken van de robotisering. Onze boodschap op deze dag: wees niet bang voor wat komen gaat, maar wees voorbereid! Alles beter dan als een ree in de koplampen staren wanneer robotisering en automatisering zich eenmaal aandienen. Want dat ze er aan komen – als ze al niet zijn – dat staat vast.

Manshanden heeft een handboek geschreven voor ondernemingsraden zodat ze proactief over robotisering kunnen meedenken. Maar ook voor leden en kaderleden van de FNV op andere posities dan de medezeggenschap is een rol weggelegd. De dienstendag gaat in op de vraag hoe die rol er uit ziet en hoe we hier vervolgens gezamenlijk een invulling aan kunnen geven. Daarmee is een basis gelegd. Aanvullend houdt de bond in het najaar en in het voorjaar voor de leden regionale robotiseringsbijeenkomsten.

Ik roep iedereen op: wees er bij! De robotisering is niet tegen te houden. Het is het daarom beter om voorbereid te zijn dan angstig en verlamd af te wachten.

Ger Klinkenberg,

bestuurder FNV ICT

Friendly visitor while diving