FNV Dienstendag in teken van robotisering

De jaarlijkse dag voor leden en kaderleden van FNV Diensten staat dit jaar in het teken van de robotisering en digitalisering. ‘Onze boodschap: Wees voorbereid! Dat is beter dan angstig en verlamd afwachten.’

Robotisering en digitalisering kunnen in de nabije toekomst een grote invloed hebben op de arbeidsmarkt als geheel en daarmee ook op de baan van het individu. Maar in welke mate? Onderzoek wijst uit dat mensen de gevolgen van robotisering op korte termijn overschatten en op langere termijn onderschatten. ‘De bond heeft daarom de opdracht hen bewust te maken van wat er speelt, zodat ze zich kunnen voorbereiden op wat komen gaat’, zegt vakbondsbestuurder Ger Klinkenberg en mede-bedenker van het thema van de FNV Dienstendag op 18 oktober aanstaande. De dag is bedoeld voor de leden en kaderleden van FNV Finance, FNV Zakelijke Dienstverlening, FNV ICT en FNV Flex.

Ook de dienstensector ontkomt niet aan robotisering. In de callcenters bijvoorbeeld wordt al geëxperimenteerd met chatbots (sprekende computers) en de medewerkers van banken en verzekeraars hebben een flink deel van de door hen aangeboden financiële producten zien verdwijnen naar internet. Ook in de IT, om nog maar een voorbeeld te noemen, is het testen van nieuwe software voor een belangrijk deel van mens naar computer verschoven.

Menselijk aspect

‘Robotisering heeft duidelijk dus ook een menselijk aspect’, concludeert Klinkenberg. ‘Al was het alleen maar omdat het mensen raakt. En als het mensen in hun werk raakt, dan wordt het tevens een vakbondsonderwerp. Robotisering is daarom een van de speerpunten van de FNV voor de komende jaren, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor kaderleden en leden van ondernemingsraden.’ (zie ook het interview met Niko Manshanden op pagina 4)

Dit laatste verklaart het thema van de dienstendag én de gedachte daarachter: mensen bewust maken. Kinkenberg: ‘We moeten als bond onze leden begeleiden, alert maken en op de toekomst voorbereiden. Dat is beter dan angstig en verlamd afwachten. Deze bijeenkomst is dan ook geen eindpunt maar eerder een aftrap van een verdergaand traject dat rondom dit thema regionale voortzetting krijgt.’

Drie randvoorwaarden

De dag begint om 11.00 uur met een lezing van professor Steven Dhondt van TNO Arbeid die onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen van robotisering. Hij waarschuwt voor al te overhaast robotiseren, wat volgens hem nog veel gebeurt. Dhondt roept bedrijven en organisaties op eerst te kijken naar drie belangrijke randvoorwaarden: wat kan er technisch allemaal, is er ruimte voor investeringen hierin, en zijn de mensen op de werkvloer voorbereid?

‘Dat is een duidelijk andere benadering dan het World Economic Forum’ zegt Klinkenberg. ‘Het forum gaat er van uit dat wat technisch mogelijk is, ook daadwerkelijk snel zal worden ingevoerd. Misschien alleen al hierom is het goed om met onze leden over dit onderwerp aan de slag te gaan. Immers, ook al zijn Keulen en Aken niet op één dag gebouwd, er wordt gebouwd en de toekomst zal er anders uitzien dan het heden. Bovendien volgen de veranderingen elkaar in hoog tempo op.’

Na de lunch volgt op de dienstendag een verkenning van de situatie en gebeurtenissen in de betreffende dienstensectoren met aansluitend workshops. Rond 16.00 uur wordt de dag afgesloten. Gedurende de rest van het najaar en in het voorjaar houdt FNV Diensten voor de leden regionale robotiseringsbijeenkomsten. De bond denkt hierbij aan bijeenkomsten waarin groepen van zes tot acht mensen met elkaar over dit onderwerp in de slag gaan en nadenken over vervolgstappen.

Aanmelden?

De FNV Dienstendag vindt plaats op het hoofdkantoor van de bond in Utrecht en is gratis toegankelijk voor leden en kaderleden. Uiteraard verzorgt de bond ook de lunch.

Aanmelden kan via deze website: https://fnvprofessionals.nl/fnv-diensten-robotiseringsdag-18-oktober-2019/. Wees ook voorbereid, dus ben er bij!